LOČENO ZBIRANJE ALUMINIJASTIH PLOČEVINK

LOČENO ZIBRANJE ALUMINIJASTIH PLOČEVINK

V aprilu 2022 je ekipa šolskih novinarjev OŠ Ob Rinži obiskala podjetje Dinos Kočevje, saj smo želeli izvedeti več o zbiranju aluminijastih pločevink, v katerih lahko kupujemo različne pijače. Aluminij je izredno zanimiv material, ki ga uporabljajo v različnih industrijah. Znano je tudi, da se ga lahko vedno znova in znova reciklira, pri tem pa se njegova kakovost ne znižuje. Pogovarjali smo se z ga. Matejo Matejko, vodjo skladišča Kočevje, ter izvedeli več zanimivih in upoštevanja vrednih informacij. 

1. Prosim, če naprej na kratko predstavite dejavnosti podjetja Dinos.

Podjetje Dinos je bilo ustanovljeno pred več kot sedemdesetimi leti. Dinos je prvo podjetje v Sloveniji, ustanovljeno z namenom zbiranja odpadkov za nadaljnjo uporabo. Pri nas odpadke zbiramo, predelujemo, s tem pa poskrbimo za ohranjanje naravnih virov in dajemo odpadkom novo življenje. 

2. Koliko pločevink ste v skladišču Kočevje odkupili v letu 2021? 

V letu 2021 smo v skladišču Kočevje odkupili 19,2 toni aluminijastih pločevink. Količine bi želeli povečati. Aluminijaste pločevinke k nam vozijo ljudje s Kočevskega in iz Ribniške doline. Kilogram odpadnih aluminijastih pločevink odkupimo za en evro. Aluminijaste pločevinke lahko k nam pripeljete stisnjene, zmečkane ali v nespremenjeni obliki. 

3. Kateremu podjetju jih prodate?

Pločevinke prodajamo livarnam, ki pločevinke pretopijo in izdelajo nove polproizvode ali proizvode.

4. Kateri novi izdelki nastanejo iz recikliranih pločevink? 

Razni izdelki iz aluminija, lahko tudi nove pločevinke. Uporaba aluminija je na sploh zelo razširjena, ne uporabljajo ga samo v embalažni industriji, ampak tudi v pohištveni, avtomobilski, informacijski, gradbeni … 

5. Katere so prednosti recikliranja odpadnega aluminija? 

Aluminij je 100 % reciklabilen, recikliranje aluminija je enostavno, tovrstna reciklaža je v primerjavi s pridobivanjem pločevink iz primarnih virov veliko cenejša in energijsko varčnejša. 

6. Kaj je po vaši oceni za okolje manj obremenjujoče, plastenke ali pločevinke?

Pločevinke. 


7. Kaj so največje težave pri zbiranju in recikliranju pločevink? 

Največja težava je že pri ločevanju pločevink od ostale odpadne embalaže. Pločevinke se namreč zbirajo v rumenem zabojniku skupaj z ostalo po večini plastično embalažo. Pločevinke je nato potrebno ločiti od ostalega odpadnega materiala. Če pa imamo pločevinke ločene, je njihova reciklaža enostavnejša. 

8. Zaupajte nam še vašo zeleno misel, pobudo na dano temo. 

Z uporabo izdelkov iz recikliranih materialov varujemo okolje in naravne vire. Svetujemo, da aluminijaste pločevinke v času piknikov in večjih družabnih dogodkov zbirate ločeno in dostavljate v zbirna mesta. Tako boste tudi vi pripomogli k temu, da se bo odpadni aluminij v najkrajšem možnem času zopet vrnil v življenje v obliki novega izdelka ali polizdelka. 

Hvala za pogovor. 

Prispevek so pripravile:
Eva Robida, Zoja Pipan Fajfar, Lara Mihelič

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja