MEDENE DOBROTE

MEDENA PITA

Testo
15 dag margarine
15 dag sladkorja
1 jajce
3 žlice medu
1 žlica kakava
1 čajna žlička sode bikarbone
45 dag moke
3 žlice mleka

Biskvit
5 jajc
20 dag moke
20 dag sladkorja
4 žlice mlačne vode
1 žlica ruma
½ pecilnega praška

Krema
32 dag margarine
sok ene limone
20 dag mletega sladkorja
1 vanilin sladkor
1 liter mleka
3 žlice ostre moke
8 žlic Bebi pšeničnega zdroba

Sestavine za testo zgnetemo v testo in ga razdelimo na dva dela. Vsak del zvaljamo v velikosti pekača (pekač iz pečice) in spečemo. Za kremo skuhamo v mleku ostro moko in zdrob, ohladimo in primešamo penasto umešano margarino z mletim sladkorjem, vanilijevim sladkorjem in limoninim sokom. Vse dobro premešamo, da dobimo kompaktno kremo.

Prvo pečeno plast testa namažemo s kremo in prekrijemo z biskvitom, nato z ostankom kreme namažemo biskvit in ga pokrijemo z drugim delom pečenega medenega testa. Pecivo lahko potresemo se z mletim sladkorjem ali prelijemo s čokoladno glazuro.

Biskvit ni potrebno vlažiti, ker je pecivo, ko ga sestavimo, mehko in kremasto. Najboljše je, če medene plasti spečemo en dan prej, da se malo uleže.

 

Foto: Dina Kapele

 

MEDENJAKI

Potrebuješ:
0,5 kg moke
15 dag sladkorja
3 jajca
7 dag margarine
3 velike žlice medu (12 dag)
4 žlice mleka po potrebi
½ pecilnega praška

Dišave po okusu: cimet, klinčki …

 

Zamesi testo, oblikuj kačo, nareži jo na koščke in iz njih oblikuj kroglice. Položi jih na peki papir, nanje pritisni oreh ali lešnik, namaži z beljakom in peci 10 minut pri 180 °C.

Foto: Jan Mihelič

 

Utrinki s kuharske delavnice, ki je potekala v okviru naravoslovnega dne na temo LETO ČEBEL IN MEDU. Vodili sta jo Silva Vlašič in Tinkara Hodnik.
Objavljeno: oktober 2019

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja