RAZVIJANJE USTVARJALNOSTI IN PODJETNOSTI

RAZVIJANJE USTVARJALNOSTI IN PODJETNOSTI

Program POPRI spodbuja mlade, da oblikujejo in razvijejo inovativne izdelke ali storitve. Dodatni izziv je tudi, da svoj izdelek čim uspešneje predstavijo. Tudi naši učenci so v letošnjem šolskem letu pridno razvijali podjetniško žilico in pod mentorstvom učitelja Roberta Golje razvili kar dva izdelka. E-SCAN so zasnovali Žan Benčina, Nejc Žvab, Anže Štimac, Vid Turk in Nik Gorše, aplikacijo za organizacijo šolskih in obšolskih dejavnosti  Živa Križ, Isabela Klarič Kožar Ula Sašek in Tanja Marija Jerše.
E-SCAN so učenci predstavili tudi je na tekmovanju KUL IDEJA, ki ga je organiziral Podjetniški inkubator Kočevje, in osvojili prvo mesto po izboru občinstva.

Več o pripravah in poteku sodelovanja v programu POPRI si preberite v spodnjih pogovorih.

Odgovarjali so Žan, Nejc in Anže:

Kako ste prišli do ideje E-SCAN? Nam jo lahko podrobneje predstavite?
Med kosilom smo razmišljali o naših idejah in jih na koncu zapisali na list papirja, skupaj smo se odločili za E-SCAN, saj se nam je zdelo, da bi ta ideja najbolj uspela. E-SCAN je majhna naprava, ki jo nastavimo v torbo. Zraven dobimo še nalepke s kodo, ki jih nalepimo na zvezke in druge potrebščine. Po nastavitvi si na telefon namestimo aplikacijo E-SCAN APP, s katero se prek bluetootha povežemo z E-SCAN-om. V aplikacijo še vpišemo urnik in na zvezke nalepimo oznako oz. kodo šolskega predmeta. E-SCAN tako vsako jutro preveri, ali si dal v torbo vse šolske potrebščine za tisti dan.

Koliko časa ste potrebovali, da ste zamisel uresničili?
Porabili smo 6 šolskih ur, da smo idejo obdelali. Naleteli smo na nekaj težav in idejo velikokrat spremenili, dokler ni vse delovalo, kot je treba.

Kako je potekala predstavitev izdelka?
Najprej smo predstavili izdelek, potem so nas pokomentirali. Rekli so nam, da naj idejo poenostavimo, drugače pa jim je bila zamisel všeč.

Katera ideja sotekmovalcev vam je najbolj všeč?
Najbolj nam je bila všeč ideja Play Box. Lesna škatla z igrami in magnetnimi figurami. Škatla ima koleščke za lažje prenašanje.

Kakšno je vaše mnenje o programu POPRI?
Program Popri nam je všeč, a sodniki so bili prestrogi. Zakaj bi morali poenostavljati idejo, če zahteva minimalno tehnološko pismenost?

Odgovarjali sta Živa in Isabela:

Kako ste prišli do ideje o aplikaciji za organizacijo šolskih in obšolskih dejavnostih?
Zaradi slabih ocen, ker imamo preveč dejavnosti.

Lahko podrobneje predstavita aplikacijo.
Aplikacija ti pomaga pri izbiri dejavnosti in ti pove, kdaj bi lahko treniral. Ko si v devetem razredu ti na podlagi tvojih ocen pove, kje moraš izboljšati ocene, da greš lahko v želeno srednjo šolo ter pomaga pri urejanju urnika. V aplikaciji se bodo prikazovali oglasi, starši pa bi plačali 1,99 $, da se oglasi ne bi več prikazovali. Pa še podjetja, ki bi v aplikaciji oglaševala, bi nam plačevala fiksen znesek na mesec.

Koliko časa ste imeli na razpolago, da predstavite aplikacijo?
Na razpolago smo imeli 5 min in še 5 min, da smo odgovorili na vprašanja sodnikov.

Katera ideja sotekmovalcev vam je najbolj všeč?
Najbolj nam je bil všeč izdelek Fridge.

Kakšno je vaše mnenje o programu POPRI?
Všeč nam je, da s tem programom spodbujajo mlade k razvijanju različnih idej. Ni nam bilo všeč, da so nas sotekmovalci gledali in poslušali med predstavitvijo.

Prispevek pripravili: šolski novinarji
Objavljen: maj 2019

 

 

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja