KUHARSKE BUKVE

KUHARSKE BUKVE

Ali se kdaj sprašujete, kdaj smo Slovenci dobili prvo kuharsko knjigo v slovenščini? V letu 2019 se o tem veliko govori. Zakaj? Ker mineva natanko 200 let od smrti vsestranskega ustvarjalca Valentina Vodnika, velikega ljubitelja slovenskega jezika in praktičnega človeka, ki je med drugim iz nemščine v slovenščino prevedel kar 300 receptov. Knjiga je izšla pod naslovom KUHARSKE BUKVE in je bila natisnjena leta 1799 v Ljubljani. V njej najdete številne zanimive recepte, zapisane v bohoričici.

Bakrorez iz Kuharskih bukev prikazuje kuharici pri delu, pod njim pa piše – Narbolše jedi za lačne ludi.

Za vas smo za »pokušino«, kot bi rekel Vodnik, izbrali tri zanimive recepte za juhe. Besedišče je starinsko, a da se lažje razume, so recepti v gajici, v pomoč pa je tudi slovarček.

 

ČOKOLADNA ŽUPA

Za ene tri bokale držoč lonec vzemi štiri kuhalnice moke, jo raztepi v mrzlem mleku, precedi v lonec, prilivaj, s kuhalnico mešajoč, vrelega mleka, da bo polhen; pusti dobro zavreti, potlej prideni pol lota stolčene sladke skorje; tri cegle čokolade, katere si popred v vrelem mleku pregnal; privrzi cukra inu en droblanc srovega masla, to je putra. Kadar je vse vkup en malo časa vrelo, vlij na opečen kruh v skledo.

lot – utežna mera, 15,7 grama
droblanc – rezina
bokal – približno 1,5 l

 

ŽUPA OD RDEČIH JAGOD

Jagode preberi čisto; na en polič jagod nalij en frakelj vina inu en frakelj vode, postavi jih kuhat; kadar so kuhane, jih preženi skoz gosto cedilo; potlej deni spet kuhat inu en malo vina inu cukra zraven. Kadar v skledo vliješ, deni po vrhu opečenega kruha.
Ako hočeš čisto župo imeti, vlij kuhane jagode na tanko ruto inu le en malo ožmi, da ne pojde gošča skozi. Namest opečenega kruha se znajo tudi cukreni kruhki na župo naložiti, potem ko je že v skledo djana; tudi opečen kruh se more potlej naložiti, da k dnu ne pade, če ni morebiti v maslu pečen.

polič – približno 7,5 l
frakelj – 1/8 litra, vrsta male stekleničke za pitja žganja

 

PEMSKA ŽUPA

Zreži na podolgasto zelje, kolerabe, laške brokole, korenje, špargelne, kavle, repo; deni kuhat, da se vse obari; potlej prestavi dinstat s srovim maslom in zelenim grahom; potem zalij z govejo čisto ali rumeno župo; gvircaj, osoli; inu jo na opečen kruh v skledo nalij.

gvirc – dišavna začimba

 

šolski novinarji

 

 

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja