GOSPODARNOST V KUHINJI IN SLIVOVI CMOKI

GOSPODARNOST V KUHINJI IN SLIVOVI CMOKI

Učenci so pod budnim mentorstvom Majde Maležič na EKO dan pripravili odlične slivove cmoke in kompot. Beseda pa je tekla o tem, kdo je dober gospodinjec in gospodar v kuhinji.

Odgovor je dolg, a poučen.

Kdor zna iz vsakega živila pripraviti dobro hrano, izkoristiti ostanke hrane za naslednjo novo jed, hrano pravočasno načrtovati in si vzeti čas za pripravo, organizirati delo, rekreacijo izkoristiti za koristno nabiranje gozdnih sadežev …

V nadaljevanju najdete recept za slivove cmoke.

SLIVOVI CMOKI

Sestavine:

Za krompirjevo testo:

– 500 gramov krompirja

– 150 gramov moke (polovica ostre, polovica mehke)

– 30 gramov masla/margarine

– 1 jajce

– ščepec soli

– malo naribanega muškatnega oreščka

Za nadev:

– 12 čvrstih, manjših sliv

Za posip:

– 100 gramov sladkorja

– 100 gramov drobtin

– 60 gramov masla

Priprava:

Krompir skuhajte, ga olupite in pretlačite. Ko je še topel, mu primešajte maslo, muškatni orešček, sol, jajce in moko. Testo na hitro pregnetite. Razvaljajte ga na pol centimetra debelo. Razrežite ga na kvadrate v velikosti 5 krat 5 centimetrov. Na sredino vsakega kvadrata položite po eno razkoščičeno slivo. V vsako slivo dodajte nekaj sladkorja. Testo previdno zvijte v cmok. Cmoke kuhajte v vreli, soljeni vodi. Pripravljeni so, ko priplavajo na površino. Cmoke prelijte z prepraženimi drobtinami, ki jim, že ohlajenim, dodajte sladkor. Po želji jih potresite še s cimetom.      

                                                                                                                                                                           

Dober tek!
Foto: Jan Mihelič

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja