CENCELJ PRIPOVEDUJE

Pod naslovom Cencelj pripoveduje lahko preberete poustvarjalno pisanje sedmošolke na literarno delo Potolčeni kramoh, ki ga je napisal koroški pisatelj Prežihov Voranc. Zgodbo Potolčeni kramoh najdete v znameniti pisateljevi zbirki črtic SOLZICE. 

CENCELJ PRIPOVEDUJE

Ime mi je Cencelj. Ne živim pri svojih starših, ampak v rejništvu. V šoli so me včasih klicali in zbadali z vzdevkom Potolčeni kramoh, kar me je močno jezilo. Nekega dne se je vse spremenilo …

S sošolci smo se igrali igro »piške in jastreb«. Jaz sem bil jastreb, ker sem zelo dober v lovljenju. Kadar so me izzivali še z vzdevkom, sem jih lovil še bolj divje. Seveda so me potem dražili še bolj! Tisti dan me je z vzdevkom dražil tudi Voranc. Voranc je bil edini, ki mu nisem bil kos. In edini, ki se do takrat ni norčeval iz mene. Zakadil sem se za njim. Lovil sem ga med jelševjem ob potočku. Tako dolge noge je imel, da je lahko z lahkoto skočil čez potok. Jaz sem vedno nesrečno štrbunknil v vodo. Z druge strani mi je kričal: »Šleka pac, Potolčeni kramoh!« To me je tako razjezilo, da sem se pognal čez vodo. Presenečeno je pogledal! Skoraj sem ga dobil! Obrnil se je in kričal: »Hitreje, Potolčeni kramoh, hitreje!«

Ilustracija: Nuša Škof


Takrat se je v meni nekaj zlomilo, počutil sem se tako osramočenega in ponižanega, da sem se skril za grm. Približal se mi je in z mirnim presenečenim glasom vprašal: »Kaj ti je? Zakaj jokaš?« Jecljajoče sem izdavil: »Zakaj me še ti tako kličeš?« Počutil sem se, kot da me bodo do konca življenja zmerjali in se norčevali iz mene, ker sem drugačen od njih, ker nimam svojih pravih staršev, ker sem vedno oblečen v isto belo obleko … Voranc me je prijel za ramena in rekel, da me nikoli več ne bo poklical po vzdevku. Z dvomom sem ga pogledal, saj mu nisem verjel. Vprašal sem ga, ali misli resno. Zazrl se mi je v oči in zatrdil: »Nikoli več, Cencelj! In če ti bo še kdo tako rekel, ga bom nabil!« Od takrat imam dobrega prijatelja in tega sem res vesel.

Sošolci so me od takrat vedno manj zbadali. Če pa kdaj komu še ušel ta peklenski vzdevek, ga z Vorancem loviva, dokler ne prosi za milost.

Rebeka Novak

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja