OGLED MEDIJSKE HIŠE DELO

OGLED MEDIJSKE HIŠE DELO

Šolski novinarji smo se v maju razveselili vabila na ogled medijske hiše DELO. Prejeli smo ga, ker smo s prispevki sodelovali v projektu MLADI POROČEVALCI ZA OKOLJE 2018/19. Izvedli smo veliko zanimivega – tako o novinarskem delu kot o projektu MPO.

Pred uradnim delom smo pasli oči na visoki stavbi medijske hiše Delo, ki ji pravijo tudi Črna vdova. Stolpnica je res v celoti črna in ne več med najnovejšimi, zato se ji dani vzdevek čisto lepo poda.

V preddverju smo si ogledali razstavo karikatur Marka Kočevarja, ki z Delom v vlogi karikaturista sodeluje že več kot 20 let in je za svoje karikature, ki z malo ali nič besedami domiselno opozarjajo na dogajanje v svetu in težave ljudi, prejel številne mednarodne nagrade.

Sledil je ogled uredništva pod vodstvom novinarja Novice Mihajlovića. Večina novinarjev je bila v dopoldanskem času na terenu, tisti, ki so bili v uredništvu, so marljivo tipkali in urejali časopis. V uredništvu je mrgolelo prižganih televizij, saj je to ena od poti, da hitro izveš, če se kje dogaja kaj pomembnega ali zanimivega. Novica nam je razložil, kako nastaja časopis in kaj je vloga novinarja.

Zanimivo je bilo slišati, da za bralce Dela niso pomembne samo resne teme, ampak za številne med njimi tudi križanke, sodokuji in strip Garfield. Ustavili smo se pri novinarjih, ki skrbijo za njihov facebook, instagram in twitter. Povedali so, da imajo veliko sledilcev in da so socialna omrežja potrebna predvsem zaradi mlajših bralcev.

V arhivu je novinarjem na razpolago tudi bogata knjižnica.

Odpravili smo se v arhiv, kjer hranijo članke vse od prve do zadnje izdaje časopisa Delo. Arhivarka nam je razložila, da se novinarjevo delo velikokrat začne v arhivu, saj na primer novinar v pripravah na intervju, najprej razišče, kaj vse so o neki osebnosti oz. tematiki že pisali.

Sledilo je kratko predavanje, v katerem nam je Lucija Marovt predstavila delovanje projekta Mladi poročevalci za okolje. Trenutno so v mednarodni projekt vključeni mladi iz 35 držav. Njihova naloga je, da pripravljajo besedilne, video in radijske prispevke o okoljski problematiki. Delavnica, ki jo je vodil novinar Dela za okoljske teme, Borut Tavčar, je bila namenjena temu, kako naše prispevke izboljšati in nadgraditi.

Polni vtisov in zamisli smo zapustili Črno vdovo, odločeni, da bomo še pisali o okoljskih, a seveda tudi ostalih zanimivih temah.


Prispevek pripravili: Jan Mihelič, Miha Gornik Zemljak in Markus Starc
Foto: Petra Debelak

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja