BELOKRANJSKA POGAČA

BELOKRANJSKA POGAČA

1. Pripravila sem kvasec (1 kocka kvasa, 1 žlica sladkorja, 1 dl mleka, 1 dl tople vode).
V malo večjo posodo sem stresla 1 kg moke, dodala 1 žlico soli, malo olja.

2. Ko je kvas že »začel delati«, sem kvasec dodala moki s soljo in oljem.

3. Nato sem začela mesiti, po potrebi sem dodajala vodo. Najprej sem mesila v posodo, potem sem pa vse skupaj stresla na kuhinjski pult in nadaljevala z mesenjem.

4. Ker je bilo testa preveč za 1 pogačo, sem ga razdelila na polovico. Obe polovici sem dala v posodo in pustila 1 uro, da je testo vzhajalo.

5. Medtem, ko je testo vzhajalo, sem narezala slanino in razžvrkljala 1 jajce.

6. Po eni uri vzhajanja sem na pekač položila testo, ga z rokami sploščila na približno 1 cm debeline, ga razdelila na koščke, premazala z jajcem, na vsak košček pa sem položila 1 rezino slanine. Iz drugega hlebčka pa sem oblikovala kruh.

7. Pogačo sem pekla 15 minut na 250 stopinj, kruh pa 45 minut na 190 stopinj.
Na fotografiji je pečena belokranjska pogača.

Pa dober tek!

Tinkara Lavrič, 6. razred
Objavljeno: julij, 2020

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja