OD OSNOVNOŠOLSKEGA RAZISKOVANJA DO POKLICA

OD OSNOVNOŠOLSKEGA RAZISKOVANJA DO POKLICA

Med devetošolci je kar nekaj zanimanja za izobraževalno pot in zaposlitvene možnosti na naravoslovno-tehničnem področju. Za intervju smo pridobili dr. Igorja Miheliča, univerzitetnega diplomiranega inženirja kemijskega inženirstva, ki je zaposlen v kočevski kemični tovarni Melamin.

1. Kaj vam je bilo v osnovni šoli pri kemiji najbolj všeč?

Delo na raziskovalnih nalogah. Med drugim sem opravil raziskavo onesnaženosti izvirov na Kočevskem. Pri tem sem poleti med počitnicami s kolesom po Kočevskem zbiral vzorce izvirske vode in jih analiziral v laboratoriju.

2. Prosim, opišite svojo izobraževalno pot po osnovni šoli.

Po končani osnovni šoli sem se vpisal v srednjo kemijsko šolo v Ljubljani. V tistem času se ni izvajal program gimnazija, ki danes predstavlja najboljše izhodišče za nadaljnje izobraževanje na fakulteti. Po končani srednji šoli sem se leta 1993 vpisal na Fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani, kjer sem študij s področja kemijskega inženirstva zaključil leta 1998. Še istega leta sem se zaposlil na fakulteti kot asistent in nadaljeval šolanje na doktorskem študiju. Leta 2002 sem pridobil naziv doktor kemijskih znanosti in se zaposlil v podjetju Melamin, kjer delam še danes.

3. Kako se imenuje vaše delovno mesto?

Trenutno delam na delovnem mestu skrbnika za tehnologije in investicije.

4. Kaj bi spremenili pri delu, ki ga opravljate?

Uvajanje in izvajanje sprememb je del mojega vsakdana. Tako imam neprestano priložnost spreminjati stvari, ki se izkažejo za neoptimalne oziroma manj učinkovite.

5. Lahko naštejete nekaj slabosti pri delu, ki ga opravljate.

Posebnih slabosti ni, je pa zaradi razsežnosti področij in zapletenosti nalog zahtevno in vključuje stalno izobraževanje. Velik izziv in veselje pa je tudi delo z ljudmi, s katerimi delam na različnih projektih.

6. Kaj bi povedali mladim, ki se odločajo za srednjo šolo oz. svoj poklic?

Karkoli boste mladi delali, počnite to z veseljem in entuziazmom. Za današnjo mladino bo zelo pomembno, da bodo znali delati v skupinah s sodelavci po celem svetu, zato je znanje tujih jezikov ter medkulturnost bistvenega pomena za uspešno kariero.

Hvala za sodelovanje!

Vprašanja sta pripravili devetošolki Ajla in Nika.

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja