ŽE POZNAŠ CENTER PONOVNE UPORABE KOČEVJE?

ŽE POZNAŠ CENTER PONOVNE UPORABE KOČEVJE?

Šolski novinarji smo nedavno obiskali Center ponovne uporabe Kočevje, ki ga najdete med Ateljejem Iris in prostorom Plesnega kluba Jasmin v središču mesta. Sprejela nas je prijazna Nadi Djurić, ki nam je povedala veliko zanimivega.

V CPU Kočevje, kot se imenuje na kratko, lahko vsak prinese predmete, ki jih doma ne potrebuje več ali se jih je preprosto naveličal. Zbirajo torej rabljene predmete, ki jih še vedno lahko uporabljamo, po presoji jih tudi popravijo ali jih predelajo tako, da jim spremenijo namembnost. Nato jih prodajajo po simbolični ceni.

Nadi je povedala, da ljudje največkrat prinesejo ravno oblačila, ki se posledično tudi največ kupujejo. Izvedeli smo, da je prednost teh oblačil, da so že preprana, zato tudi brez škodljivih kemikalij, s katerimi so obremenjena popolnoma nova oblačila.

V CPU Kočevje je veliko oblačil za male in velike.

Pokazala nam je tudi nekaj ustvarjalnih preobrazb: karirasta moška srajca je postala zanimiva blazina, rdeča pa se je spremenila v prelep predpasnik, iz belih zaves so nastale vrečke. »Vav, to pa ni slabo!« smo občudujoče prikimali.

Nadi je tista, ki zna tudi šivati in ki ji ne zmanjka idej pri ustvarjanju.

Zanimalo nas je, kako so v Kočevju sprejeli tovrstno dejavnost. Nadi je povedala, da delujejo že peto leto in da je bilo prvo leto res bolj žalostno, ker je bilo to za večino nekaj novega in drugačnega. Seveda so imeli svojo moč tudi predsodki o tem, da je kupovati nekaj, kar je pred tabo uporabljal že nekdo, nekaj cenenega. Tako nam pač diktira potrošniška logika! A kdor razmišlja naprej in se prepriča na lastne oči, hitro ugotovi, da so predmeti dobro ohranjeni. Še pomembnejše je, da ponovno kroženje izdelkov zmanjšuje nepotrebno tratenje naravnih virov, surovin in vode. Obojega se zaveda vedno več ljudi, zato je tudi center vsako leto bolje obiskan. In kot v dokaz njenih besed so se tudi v času našega obiska vrata centra pridno odpirala – gospa je prinesla oblačila, gospod si je prišel kupit obleko … Pogoste stranke so tudi srednješolci, ki tukaj hitro najdejo kaj za svoj okus.

Prijazni novinarji smo priskočili na pomoč, saj je bilo vrečk z oblačili veliko.

Oblačila seveda niso vse, kar najdete v CPU Kočevje. Na policah so tudi igrače, knjige, gospodinjska oprema … Nadi je izpostavila, da ne mine dan, ko ne bi prodala kakšne knjige, pa tudi DVD-ji so med kupci zelo priljubljeni. Med izdelki je tudi pohištvo. Izvedli smo, da se za tehnična popravila obrnejo po pomoč v Ljubljano.

Knjige kar vabijo, da jih prelistamo in najdemo tisto pravo zase.

 

Najbolj pisane so police s plišastimi igračami.

Nato pa je radovednost naredila svoje …

U, kakšna dobra knjiga o živalih!

 

Vzeli smo si čas in si v miru pogledali, kaj zanimivega se najde na policah CPU Kočevje.

 

Prispevek pripravili: šolski novinarji
Objavljeno: april 2019

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja