SMETI OB CESTAH IN PEŠPOTEH NA SLOVENSKEM

SMETI OB CESTAH IN PEŠPOTEH NA SLOVENSKEM

Opažamo, da so številne smeti ob asfaltiranih cestah in pešpoteh na Slovenskem pogost pojav oz. problem, ki se poveča še v naseljih, na postajališčih, v bližini šol, trgovskih centrov in proizvodenj ter kadar se na ali ob cestah izvajajo gradbena dela. V naravo odvržene odpadke raznaša veter, počasi razpadajo, kazijo izgled okolju. Njihova pogostost daje vtis, da je metati odpadke v naravo nekaj sprejemljivega. Kočevskega župana, dr. Vladimirja Prebiliča, smo povprašali, kako se ta težava rešuje sproti ali kako bi se lahko reševala.

Ustvarili smo si mnenje, da je tabel o prepovedanem odlaganju odpadkov ob cestah in pešpoteh na Kočevskem premalo. Za edini tip opozorilne table, ki smo ga opazili, pa lahko rečemo, da je ličen, a premajhen in neopazen. Menimo, da bi vsaj deloma na ljudi lahko vplivali tudi z večjimi in opaznejšimi ter pogosteje postavljenimi opozorilnimi tablami. Kaj o tem menite vi?

Občina Kočevje je v sodelovanju z Gozdarskim društvom Medved oblikovala opozorilne table, ki pa brezvestnih občanov in občank ne ustavijo. Zato smo ukrep nadgradili in začeli s postavljanjem fizičnih ovir (nasipi in ograje) tam, kjer opazimo večjo količino odloženih odpadkov. Zato dvomim, da zgolj postavljanje tabel ne glede na njihovo velikost lahko ustavi onesnaževalce v naši občini.

Kaj menite o tem, da bi za občasno pobiranje smeti ob cestah in pešpoteh (npr. enkrat mesečno) motivirali in plačali brezposelne osebe?

Sam sem že pred leti predlagal, da bi prejemniki socialnih transferjev in brezposelne osebe morale na nek način sodelovati pri izgledu našega kraja (v mislim imam tudi pobiranje smeti), vendar zakon zaenkrat njim tega ne nalaga. Žal finančna motivacija ni izvedljiva, ker bi v tem primeru prej omenjene osebe izgubile pravico do prejemanja nadomestil. Na tak način smo v začaranem krogu.

Kaj menite o tem, da bi bili pripomočki za pobiranje smeti (vrečke, rokavice, pobiralniki smeti) dostopni na nekaj točkah v Kočevju? Namenjeni bi bili ljudem, ki želijo v svojem prostem času čistiti okolico.

Puščanje rokavic in drugih pripomočkov ob poteh ni slaba ideja, je pa vprašljivo dvoje: ali bi jih dejansko kdo koristil in ali bi prihajalo do zlorab (tarča vandalizma in kraja).

Ob cestah in pešpoteh ležijo plastenke, pločevinke, vrečke, tetrapak embalaža, polivinil, lončki za kavo. Prevladujejo plastični odpadki. V kratki čistilni akciji februarja letos smo v bližini šole našli tudi dežnik.

Ali se raziskuje, kdo je odvrgel smeti, če jih v naravi zasledimo v večjih količinah (npr. v vrečkah)? Ali se tako osebo denarno kaznuje?

Zelo težko je nadzorovati gibanje ljudi, saj za to nimamo pooblastil in dovoljenja. Trudimo pa se, kolikor je to mogoče, brezvestneže odkrivati. V prihodnje bomo za te potrebe nakupili nekaj terenskih kamer ter zagotovili opazovanje na najbolj izpostavljenih lokacijah, kjer se tako odlaganje največkrat dogaja. Spodbujam pa vse, ki vedo, kdo in kam smeti odmetava, da o tem obvesti bodisi policijo ali pa medobčinski inšpektorat. Tako osebo se lahko brez težav tudi denarno kaznuje.

Kako naj se odzove voznik, ki opazi, da voznik pred njim meče odpadke skozi okno avtomobila?

Če voznik opazi, da voznik pred njim meče odpadke skozi okno avtomobila, je najbolje, da si zapiše registrsko označbo in o tem obvesti lokalno policijsko postajo ali pa medobčinski inšpektorat. Odgovorni bodo nato to osebo tako ali drugače obravnavali.

Problem odpadkov ob cestah je žal prisoten po vsej Sloveniji. Zanima nas, ali si občine med seboj že izmenjujete ali nameravati izmenjevati primere dobrih praks pri reševanju te težave.

Obvladovanje onesnaževanja obcestnega pasu je velik izziv v vsej Sloveniji in žal je edina praksa ozaveščanje ljudi, posebej to velja za prihodnje generacije, saj je takšno ravnanje nesprejemljivo in nedopustno. Pomagalo bi, če bi prejeli več prijav, saj bi na ta način lahko tudi koga kaznovali. Tako pa nam na koncu ne preostane drugega kot to, da tisti, ki sicer ne smetimo, pospravljamo za tistimi, ki to še vedno počnejo.

Hvala za pogovor.

Ozaveščanje ima pomembno vlogo, zato si zapomnimo in širimo moto: PUSTI SLEDI BREZ SMETI!

Intervju in foto gradivo: šolski novinarji OŠ Ob Rinži
Objavljeno: marec 2020

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja