SVET POKLICEV

SVET POKLICEV

Osmošolci smo imeli v sredini septembra 2020 delavnico Ustvarjam si kariero z raziskovanjem poklicev – Kam in Kako. Vodili sta jo Maja Rupnik in Irena Dukič. Raziskovali in ugotavljali smo, kako načrtovati našo poklicno pot. Izvedeli smo veliko zanimivega in uporabnega, izpeljali pa smo tudi kratek pogovor s predstavnico Kariernega centra za mlade Majo Rupnik, ki se s kariernim svetovanjem ukvarja že vrsto let.

Kateri poklici so najbolj iskani v Kočevju?
Med bolj iskanimi so poklici naravoslovno-tehničnih vsebin. Na Kočevskem so to predvsem poklici, ki so povezani z lokalnimi podjetji. Konkretno je to področje kemije, ki ga pokriva podjetje Melamin, področje kemijske tehnologije, področje mehatronike, ki ga pokrivata Rotis in Yascawa, področje elektronike, strojništva, skratka poklici srednje strokovno-tehničnih smeri.

Koliko časa se že ukvarjate s kariernim svetovanjem?
S karierno orientacijo se na Ljudski univerzi Kočevje ukvarjamo že več kot 20 let, konkretno mladim pod 18 let pa svetujemo zadnjih nekaj let. Svetovalno dejavnost gradimo na področju izobraževanja odraslih, v zadnjem času pa se posvečamo tudi mladim in njihovim staršem.

Kakšen je namen delavnic karierne orientacije?
Namen Kariernega centra za mlade je mlade motivirati oziroma jim pomagati, seveda ob podpori njihovih staršev. Pomagamo jim prepoznati določene interese oz. ugotoviti, kaj jih zanima in kako na osnovi teh interesov vzpostaviti poklicni profil, v katerem bi bili najbolj zadovoljni. Pomagamo jim najti informacije za določene izobraževalne programe, jim pokažemo, kako brskati, kar je predvsem pomembno za starše, da lahko skupaj z mladostniki raziskujejo programe, ugotavljajo, kje so omejitve vpisa in kam se lahko vpišejo. Izvajamo pa tudi osebna individualna svetovanja, kar pomeni, da preko določenih testov, kot je npr. Hollandov test poklicnih interesov, ali takšen, ki ste ga v šoli delali danes (Kam in Kako), pomagamo najti neko poklicno usmeritev. Tako lahko ugotovite, kje ste dobri in na katerih področjih se vam splača graditi. Hkrati pa z inovativnimi delavnicami nastopamo kot dodatna pomoč šolam, da mladi lahko pridobijo čim več informacij s področja karierne orientacije.

Ali se vam zdi, da dosti otrok v osmem in devetem razredu ve, kateri poklic želijo opravljati v prihodnosti?
Zelo zanimivo vprašanje, na katerega ne poznam odgovora. Nekateri ste že popolnoma odločeni, nekateri pa ne. Neodločenim otrokom je potrebno pomagati pri odkrivanju njihovih močnih področij, ugotoviti, kaj že počnejo, kaj jih zanima in kako bi lahko nadaljevali svojo karierno pot.

Hvala za sodelovanje!

Besedilo: Markus Starc in Jan Mihelič
Ilustracija: Manca Gorše
Fotografija: Petra Debelak
Objavljeno: september 2020

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja