ODPADKI NEKOČ IN DANES (1. del)

ODPADKI NEKOČ IN DANES (1. del)

Učenka Ula je skozi pogovor z babico prišla do ugotovitve, da so še ne tako dolgo nazaj ustvarili veliko manj odpadkov, kot jih ljudje ustvarimo danes. Postavlja se vprašanje, kaj je bilo drugače in kakšne navade so imeli, da je bilo temu tako. Opažanja in predlogi bodo objavljeni v dveh delih.
Pogovor je nastal v okviru aktivnosti SKRBI IN DELI: nekoč in danes, ki je bila razpisana v projektu E-SPACE.

MANJ NAKUPOVANJA
V času njene mladosti so ljudje kupovali le nujno potrebne stvari in predmete, danes pa ljudje kupujemo in doma kopičimo mnogo nepotrebnih stvari. Veliko zaslugo pri tem imajo tudi mediji, ki nas preko različnih oblik in oglasnih sporočil nagovarjajo k nakupu. Izbor izdelkov oz. produktov (tako živilskih kot ostalih izdelkov, ki jih potrebujemo) je bil bistveno manjši in vse to je tudi vplivalo na manjšo potrošnjo in posledično na manjšo proizvodnjo odpadkov. Tudi možnosti nakupovanja so bile manjše. Trgovine so bile redke, spletne prodaje ni bilo.

Kaj lahko naredimo?
PRED NAKUPOM SE VPRAŠAJMO, ALI ŽELENO STVAR RES POTREBUJEMO, ALI JO MORAMO NUJNO KUPITI IN IMETI ALI SI JO LAHKO IZPOSODIMO, ALI LAHKO PODOBEN IZDELEK KUPIM ŽE RABLJEN.

UPORABA POVRATNIH STEKLENIC
Včasih so pijačo pakirali in prodajali v povratnih steklenicah – to je pomenilo, da je potrošnik kupil mleko, sok, vino v povratnih steklenih steklenicah in jih, ko so bile prazne, vrnil nazaj v trgovino. Po mleko so pogosto hodili s kanglicami k bližnjemu kmetu. Tudi mlečni izdelki (jogurt, skuta) so bili pakirani v steklenih posodah. Pitna voda ni bila embalirana.

Kaj lahko naredimo?
MLEKO KUPUJMO NA MLEKOMATU, SAJ GA TAM LAHKO NATOČIMO V SVOJO ALI KUPLJENO STEKLENICO!
VODO PIJMO IZ PIPE ALI UPORABLJAJMO SVOJO STEKLENICO!

Besedilo: Ula Robida
Ilustracija: Kimi Vogrinec
Objavljeno: september 2020

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja