ODPADKI NEKOČ IN DANES (2. DEL)

ODPADKI NEKOČ IN DANES (2. del)

Učenka Ula je skozi pogovor z babico prišla do ugotovitve, da so še ne tako dolgo nazaj ustvarili veliko manj odpadkov, kot jih ljudje ustvarimo danes. Postavlja se vprašanje, kaj je bilo drugače in kakšne navade so imeli, da je bilo temu tako. Opažanja in predlogi bodo objavljeni v več delih. Tokrat je v ospredju plastična embalaža, ki predstavlja velik del odpadkov in zelo obremenjuje okolje.
Pogovor je nastal v okviru aktivnosti SKRBI IN DELI: nekoč in danes, ki je bila razpisana v projektu E-SPACE.

Koliko embalaže potrebuje en izdelek?

PAKIRANJE HRANE NEKOČ IN DANES

  • Sveže meso se je kupovalo pri mesarju, ki ga je zavil v papir, danes pa ga dobimo pakiranega v plastični embalaži.
  • Zelenjave se ni dalo kupiti že očiščene in narezane ter zapakirane v embalažo, kot jo lahko danes in kar ima za posledico dodatno količino odpadkov.
  • Prašek za pranje perila je bil pakiran v bombažne vreče, ki so jih gospodinje kasneje uporabljale kot kuhinjske krpe. Danes imamo večino praškov, mehčalcev za perilo, čistil v PVC embalaži.

Kaj lahko naredimo?

ČE LAHKO, SAMI PRIDELAJMO ČIM VEČ SADJA IN ZELENJAVE.
ČE LAHKO IZBIRAMO, IZBERIMO EMBALAŽO, KI NE VSEBUJE PLASTIČNIH DELOV.
SADJE IN ZELENJAVO KUPUJMO V VREČKAH IZ BLAGA.
ODKRIJMO RECEPTE, KI NE VSEBUJEJO SESTAVIN, KI SO DOSTOPNE SAMO V PLASTIČNI EMBALAŽI.

Besedilo: Ula Robida
Ilustracija: Manca Gorše

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja