PONOVNA UPORABA ODPADNEGA JEDILNEGA OLJA

PONOVNA UPORABA ODPADNEGA JEDILNEGA OLJA

Ozaveščanje o pravilnem odlaganju in ponovni uporabi odpadnega jedilnega olja

Na Osnovni šoli Ob Rinži Kočevje smo se maja 2021 povezali s Komunalo Kočevje, ki je vključena v projekt »Ena kapljica lahko reši svet«. Del tega projekta je bilo tudi predavanje na šoli, na katerem smo se učili o negativnih posledicah nepravilno odvrženega odpadnega olja in kako ga lahko ponovno uporabimo. Predavanje se je nadaljevalo v delavnico, na kateri smo se osredotočili na izdelavo sveč, narejenih iz odpadnega olja.

Na omenjeni projekt se je Komunala Kočevje skupaj z Občinama Kočevje in Kostel prijavila, ker se je odpadnega olja v zbirnem centru do nedavnega zbralo nenavadno malo. To je kazalo na neodgovorno ravnanje z odpadnim oljem. Komunala Kočevje si že dolgo prizadeva, da bi v občini Kočevje bilo čim več zabojev za vse vrste odpadkov, vključno z odpadnim oljem. Po besedah Maje Palčič je veliko, predvsem odraslih ljudi, ki jih je težko privaditi na okolju prijazne navade, meni, da je lažje vplivati na poglede in navade otrok. Iz tega razloga so želeli izobraževanje o pravilnem ravnanju z odpadnim oljem in njegovo ponovno uporabo izpeljati tudi na kočevskih osnovnih šolah. Naša šola se je na delavnico hitro odzvala, saj skupina učencev sodeluje v projektu E-SPACE (to je projekt Ekošole), ki spodbuja krožno gospodarstvo.

Katastrofalne posledice napačnega odlaganja odpadnega olja
Izvedeli smo, da napačno odlaganje odpadnega olja ustvarja številne negativne posledice. Če ga odlivamo v odtoke, se maščoba nabira v ceveh in jih zamaši, s čimer nastane gospodarska škoda na javni in zasebni infrastrukturi. Za okolje je zelo obremenilno, če jedilno olje zlivamo neposredno v naravo (kompostnik). Osupljiv je podatek, da ena kapljica jedilnega olja onesnaži 1000 litrov vode.

Kako doma odpadno jedilno olje ponovno uporabiti
Iz odpadnega olja lahko izdelamo okrasne sveče. Tega smo se lotili tudi na delavnici. Ugotovili smo, da ne potrebujemo veliko sestavin: poleg odpadnega olja še parafinski vosek, koščke tršega papirja, kozarčke za sveče, stenj in po želji še voščenke za barvo in eterično olje za aromo. Za pripravo pa potrebujemo tudi grelnik ter posodo, v kateri segrejemo olje in stopimo vosek, ter manjše posodice, v katerih stalimo voščenke.

Učenci smo pri izdelavi sveč pomagali in v eni uri z 2 litroma odpadnega jedilnega olja izdelali 23 okrasnih svečk.

Po delavnici
Komunala Kočevje je vsem udeležencem delavnice podarila namenske posodice za zbiranje odpadnega olja. Naslednji dan pa smo se v šoli že lahko razveselili strjenih in pisanih sveč, ki jim je bilo potrebno le še skrajšati stenj. Ugotovili smo, da je izdelava sveč preprosta in hitra. Prepričani smo, da se bomo te dejavnosti lotili še večkrat.

Prispevek napisal: Miha Gornik Zemljak
Fotografije: Jan Mihelič
Objava: junij 2021

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja