POGOVOR Z DIREKTORJEM ZAVODA AFRIŠKA VAS

POGOVOR Z DIREKTORJEM ZAVODA AFRIŠKA VAS

Ko smo imeli v maju na šoli znanstveni dan, nas je obiskalo veliko podjetij, zavodov, na ta dan so potekale različne delavnice. Obiskal nas je tudi direktor »Zavoda Afriška Vas«, ki pomaga tujcem v Sloveniji. Daniel Nzotama prihaja iz države v Afriki, Kameruna, a sedaj že slabih 10 let živi v Sloveniji.

1. Kdaj in iz kakšnih razlogov ste prišli v Slovenijo?

V Slovenijo sem prišel, ker sem iskal novo in boljše življenje. Tako kot Slovenci, ki v Angliji, Nemčiji iščejo novo, boljše življenje.

2. Tako pokrajina kot kultura in ljudje so v obeh državah različni. Kako ste se znašli, kako vas je sprejela okolica?

Afrika je čisto drugačna od Slovenije. Prvič, ko sem prišel sem v Slovenijo, sem bil šokiran. V Sloveniji sem prvič v življenju videl sneg. V Kamerunu je vedno vroče. Malo me je bilo strah in bil sem presenečen. Ampak Slovenija oz. Evropa je takšna, navadil sem se in zdaj živim tukaj in sem zadovoljen. Navadil sem se slovenske kulture in običajev, prav tako pa sem se moral naučiti slovenščine, kar je bilo od vsega najtežje.

3. Kaj vam je sprva povzročalo največ težav in kako ste jih reševali?

Moja največja težava je bila slovenščina, saj je bil to zame čisto nov jezik. Ampak se učim lepo počasi, napredujem in kar dobro komuniciram z ljudmi.

Daniel Nzotama med osmošolci.                                                                            Foto: Breda Vilicer

4. Zakaj ste se odločili, da boste ostali v Sloveniji?

Tu imam družino. Imam dva sinova in lepo ženo Mojco, Slovenko, ki me podpira in spodbuja. Tukaj je tudi boljši šolski sistem kot v Kamerunu, moja otroka se lahko učita in hodita v šolo brez težav. Poleg tega imam v Sloveniji tudi službo, pa tudi država mi je všeč.

5. Vseskozi potekajo migracije iz različnih koncev v Evropo. Kako gledate na to?

Na to ne gledam kot na krizo. Če se ozremo malo nazaj, je veliko Slovencev oz. Evropejcev odšlo v Ameriko in drugam ter tam iskalo boljše življenje. Sedaj pa je ravno obratno. Ne smemo videti to kot krizo, ampak moramo poskušati te ljudi razumeti in jim pomagati. Tudi migranti tu opravljajo neko delo in plačujejo davke. Seveda pa so vmes tudi taki, ki mislijo in delajo drugače kot večina.

6. Kako vidite bojazen pred drugo kulturo, ki prihaja s prihodom migrantov in beguncev?

Po svoje razumem, saj je to čisto druga, nova kultura. Menim, da se morajo migranti v Sloveniji naučiti slovenskega jezika in prevzeti slovensko kulturo, se oblačiti podobno kot Slovenci oz. se morajo prilagoditi novemu okolju.

7. Ali bo zaradi naraščanja števila migrantov v Sloveniji narasla stopnja kriminala?

Ne. Na začetku je Slovenija odprla svoja vrata migrantom, brez razlik. Vsi, ki prihajajo v Slovenijo, ne mislijo grdo in so zelo prijazni. Mislim, da je Slovenija na pravi poti in mora tako nadaljevati.

8. Bo zaradi migrantov manj delovnih mest?

Ne, to ni res in ne verjamem v to. Mislim, da bodo tujci, ki prihajajo v Slovenijo, delali v dobro države.

9. Ste direktor »Zavoda Afriška Vas«. S kakšnim namenom je bil ustanovljen zavod?

Zavod je namenjen vsem tujcem (ne samo Afričanom), ki pridejo v Slovenijo. Mi jim pomagamo pri prvih korakih, da se naučijo slovenščine in slovenske kulture, pomagamo jim najti službe in stanovanja. Včasih organiziramo dogodke, na katere povabimo tudi Slovence, da jim pokažemo naše običaje in navade, da nas lažje razumejo.

10. Kaj bi sporočili migrantom, ki prihajajo v Slovenijo?

Rad bi jim sporočil, da naj se naučijo slovenskega jezika, spoznajo slovenske običaje in da upoštevajo zakone. Predvsem pa bi rad poudaril, da naj bodo spoštljivi in prijazni do Slovencev. Tako nam bo vsem lepo.

Pogovor zapisali: Manca Lavrič (8. a) in Tanja Marija Jerše (8. b)

Objavljeno: maj 2019

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja