FESTIVAL POKLICEV 2021

FESTIVAL POKLICEV 2021

V petek, 10. septembra, so učenci z različnih osnovnih in srednjih šol obiskali Festival poklicev 2021, ki ga je organiziral Podjetniški inkubator Kočevje v sodelovanju z Ljudsko univerzo Kočevje. Dogodek se je odvijal v Športni dvorani Kočevje. Festivala smo se z veseljem udeležili tudi devetošolci OŠ Ob Rinži, saj je nabiranje informacij o različnih poklicnih poteh za nas vedno pomembnejše.

Na festivalu smo se imeli možnost seznaniti s poklici, ki so iskani v lokalnem okolju. V manjših skupinah smo se sprehodili od stojnice do stojnice, kjer smo lahko predstavitve poklicev poslušali iz ust tistih, ki poklic opravljajo. Tako smo lahko izvedeli veliko zanimivega, predvsem pa, kaj točno v določenem poklicu delaš in katere veščine moraš za določen poklic razviti. Dobili smo odgovore na številna vprašanja. Nekateri so nam zaupali tudi zanimive prigode in izzive, ki so jih doživeli pri opravljanju svojega dela.


Kako se opravi določena delovna aktivnost, smo lahko preizkusili tudi sami. Tako so se nekateri učenci preizkusili v virtualnem varjenju, markiranju policijskega psa, reanimaciji na lutki, napeljavi električne energije … Veliko simpatij je požel sivi nemški ovčar Aris. Policist in Aris sta predstavila nekaj nalog, ki jih opravlja službeni pes v policiji.


Del dogodka je bil tudi ogled urgence ZD Kočevje. Ogledali smo si prostore in spoznali, kako poteka sprejem poškodovane osebe na urgenci. Zatem smo prisluhnili vozniku reševalnega vozila, opisal nam je, kako poteka urgentna vožnja, z zanimanjem pa smo si ogledali tudi notranjost rešilnega avtomobila.


Po končanem obisku Festivala poklicev so se med devetošolci vnele debate, kateri poklic je komu najbolj všeč in zakaj. Kdo od nas pa bo čisto zares postal pravosodni policist, gozdar, vojak, kemijski tehnik, reševalec, mizar, trgovec, fizioterapevt … pa bomo videli v naslednjih letih.


Besedilo: Miha Gornik Zemljak, Jan Mihelič, Manca Gorše
Fotografije: Petra Debelak
Objavljeno: september 2021

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja