ŽIVETI V KANADI IN ČUTITI SLOVENIJO

ŽIVETI V KANADI IN ČUTITI SLOVENIJO

Glasbenica Vida Godina je Kanadčanka s slovenskimi koreninami. Iz pogovora z njo smo izvedeli, kakšen je utrip življenja v Kanadi in kako Vida ohranja stik s slovensko kulturo. Njena vez s Slovenijo se ohranja z obiski in z igranjem frajtonarce. Slovenske melodije tako veselo odmevajo med njenimi prijatelji in znanci v daljni Kanadi.

1. Kako se življenje v Kanadi razlikuje od življenja v Sloveniji?
Življenje v Kanadi je drugačno od življenja v Sloveniji, saj izkusimo multikulturnost na vsakem koraku. Prebivalci Kanade izhajajo iz vseh delov sveta, kar prinese bogastvo različnih kultur in tradicij. Vse od hrane in trgovin do starodavnih metod medicine. Večerjam lahko na primer v korejski in afriški restavraciji. Trenutno zame skrbi indijska zdravnica, nedaleč pa so na voljo indijske trgovine. Mnogo je tudi evropskih jedi, kupujem lahko tudi izdelke iz Slovenije.

Vidina hči in v ozadju Niagarski slapovi

2. Kakšen je vaš odnos do slovenske kulture?
Večkrat sem imela priložnost, da Slovenijo obiščem. Med obiski sem živela s sorodniki Dorianove družine, ki pa je bogata s slovensko glasbo in umetnostjo. V osemdesetih sta njegov dedek in stari stric imela band, ki je vsak vikend priredil veselico, njegov dedek pa je tudi imel gostilno. Zaljubila sem se v življenjski slog in glasbo, kar me je spodbudilo, da sem se naučila igrati frajtonarco in delila tradicijo v Kanadi. Na slovensko dediščino in kulturo sem zelo ponosna.

Vida s svojim sinom v mestu Toronto

3. Kako se glasbena scena v Kanadi razlikuje od slovenske?
Zaradi interneta smo vsi do neke mere izpostavljeni glasbeni sceni iz drugih držav. Glasbo v živo lahko poslušamo v majhnih restavracijah in na stadionih, ki sprejmejo čez 50.000 ljudi. Zaradi multikulturalizma imamo redna srečanja, na katerih igramo glasbo iz različnih držav in kjer igrajo tudi znani glasbeniki. V mestih je v poletnem času mnogo festivalov z jazz in rock glasbo na ulicah.

4. Kako je potekala vaša glasbena izobrazba?
Odraščala sem v Montrealu in od sedmega do petnajstega leta obiskovala tečaje diatonične harmonike. Ko sem bila stara devet let, sem začela igrati klavir na tekmovanjih in deklamiranjih. Diplomirala sem na univerzi McGill v Montrealu s klavirskim nastopom.

5. Kakšne so vaše izkušnje s kanadskim izobraževalnim sistemom?
Ko sem se sama šolala, je bil šolski sistem precej dober. Izbrali smo si lahko srednješolske predmete v skladu z našimi željami v prihodnosti. Obiskovala sem katoliški šolski sistem, ki je učil tudi vero v osnovni in srednji šoli. Naučili smo se francoščino, ki je poleg angleščine eden od uradnih jezikov Kanade. Izobrazba o svetovni zgodovini je bila pomanjkljiva, osredotočili smo se na kratko kanadsko zgodovino in politični sistem. Dobro bi bilo, če bi dobila širšo izobrazbo iz svetovne zgodovine.

6. Kako ste še ohranjali stik s slovenskimi koreninami?
Več let sem bila lastnica mesnice. Imeli smo dimnico, v kateri smo izdelovali špeh, šunko, pečenice, kranjske klobase in hrenovke, da smo založili našo trgovino. Prodajali smo izdelke iz celotne nekdanje Jugoslavije: piškote, čokolado, kumarice, izdelke za peko, čaj … Iz nekdanje Jugoslavije so prihajali tudi naši delavci in stranke. Tako sem ohranila stik s slovenščino in sem se naučila tudi srbohrvaščino.
V Ontariju imamo veliko slovenskih tržnic in piknik prostorov, kjer slovenski Kanadčani prirejajo veselice. Večkrat sem stopila na oder in z glasbeno skupino zaigrala na harmoniko. Veliko mlajših in starejših učencev harmonike sem učila igrati slovensko glasbo na diatonični harmoniki.

7. Ali se vam zdi življenje v Kanadi boljše kot v Sloveniji?
Ne moram reči, da se mi življenje v Kanadi zdi boljše kot v Sloveniji. Življenjski slog je v obeh podoben. Vsekakor pa mi je Kanada bližja, saj sem v njej odrasla in sem nanjo navajena. Veliko ljudi pride sem iskat službo in dobre poslovne priložnosti za zaslužek.

Vidina hčerka in Vida med ježo v Ontariju

8. Ali bi se, če bi imeli priložnost, preselili v Slovenijo?
Ker imam tukaj otroke, družino in prijatelje, se ne želim odseliti v Slovenijo ali kam drugam. Najraje bi ostala v Kanadi in občasno obiskala Slovenijo. V Sloveniji imam sorodnike, tam sem se rodila, prav tako sta mi tradicionalni življenjski slog v Sloveniji in lepota te države pri srcu.

Hvala za zanimiv pogovor.


Intervju pripravili: šolski novinarji
Fotografije: Vida Godina
Objavljeno: februarja 2022

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja